Dieta LOW FODMAP - proste posiłki dla fazy eliminacyjnej.
Dania odpowiednie dla fazy pierwszej (eliminacyjnej) diety LOW FODMAP. Proste, nie wymagające umiejętności ani dłuższego przygotowania, nie podaję przepisów, bo są zbyt banalne. Sama, zaczynając dietę, sądziłam że przez najbliższe tygodnie na śniadanie będę jeść jajka. Ugotowane, na miękko, jajecznicę, w formie omletu, czy też szakszuki, ale ciągle jajka. Ewentualnie wafle ryżowe. Nic, tylko się załamać.
Na szczęście nie jest tak źle - i to właśnie chcę pokazać :)
Na szczęście nie jest tak źle - i to właśnie chcę pokazać :)
na śniadanie
![]() |
Jaglanka z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi |
![]() |
Wafle ryżowe z jajkiem na twardo, rzodkiewka, ogórek i majonez |
![]() |
Smoothie (banan, pomarańcza, imbir) |
![]() |
Omlet (nie do końca udany ;)) ze szpinakiem, fetą i pomidorkami koktajlowymi |
![]() |
Wafle ryżowe posmarowane serkiem kozim, pomidor malinowy i bazylia. |
na obiad
![]() |
Makaron kukurydziany (bezglutenowy) ze szpinakiem podsmażonym na oliwie czosnkowej, pomidorki koktajlowe, ser żółty |
![]() |
Ryż basmati z sosem z mrożonych truskawek i banana, migdały |
![]() |
Makaron kukurydziany z twarogiem bez laktozy, jogurtem bez laktozy i cukrem |
na kolację
![]() |
Budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym z kakao, na wierzchu posypka z bezglutenowego ciasta imbirowego |
![]() |
Sałatka z boczkiem, mozzarellą, pomidorami i sosem z jogurtu bez laktozy oraz majonezu. |
![]() |
Domowe frytki z piekarnika, doprawione wędzoną papryką, asafetydą, solą i pieprzem. |
0 komentarze